Jump to Navigation

ABC for vintersurfing

Røff vinterseiling
Røff vinterseiling

En lang sesong venter etter sommer og komfortable dager i norske farvann. Kulda må lures av de ivrigste surferne, windsurferne og kiterne. Slik gjør du det!

Kald vind og kaldt vann kan holdes ute på flere måter, og det finnes mange skoler og teknikker for å holde kroppen varm. Friflyt.no og brukerne av tbsk.no gir deg noen tips på hvordan du kan holde varmen.

DRAKT TIL SURF

På tross av redusert bevegelighet er det langt viktigere å holde kroppen varm. Surfere som holder seg nært vannet til enhver tid møter utfordringer i strålekulden som trenger seg gjennom drakten. 6 og 7 millimeter tykke drakter er derfor det vanligste for vikingene i Nordsjøen. Disse draktene har integrerte hetter, og av og til sko.

De fleste drakter som er laget for de kaldeste dagene er relativt tette. Det lille vannet som slippes inn kommer stort sett via vannlåser og mellomlag slik at temperaturen på vannet blir varmet opp før vannet når kroppen.

DRAKT TIL WINDSURFING OG KITESURFING

Windsurfere og kitere møter et litt annet problem, da kroppen til enhver til er utsatt for kald vind. Optimalt sett er de mest effektive draktene de uten nylonstoff på utsiden, men en glatt neoprenoverflate. Nylonstoffet trekker nemlig til seg vann, og dette vannet vil kroppen varme opp og deretter fordampe helt til drakten tørker. Dette kan ta flere timer og prosessen kjøler ned kroppen. Dersom man slipper å ha dette stoffet på kroppen, er det en fordel.

TØRRDRAKT

Tørrdrakt er stort sett mest interessant for windsurfere og kitere. Populæriteten for tørrdrakten har gått litt i faser, men nå ser det ut som den er litt på vei inn igjen. Tanken på å holde seg 100 prosent tørr under en økt i isende hav er forlokkende både under og etter badingen. Bakdelene er fleksibilitet og utfordringen med strålekulde. Hva skal man ha på seg under? Drakten i seg selv er stort sett rimelig tynn nylon. Superundertøy og fleeze er gode løsninger. Det er lett og fleezen bygger avstand mellom hud og vann.

UNDERTØY

For ekstra komfort og varme er superundertøy eller ullundertøy gode venner. Stoffet gir bl.a. et tynt isolerende lag mellom drakt og hud. Det går riktignok på bekosting av bevegeligheten, men varme er viktigst. Spesielt komfortabelt er det etter en økt når man skifter og eksponerer huden direkte for den kalde luften. Undertøyet gjør dette langt hyggeligere.

FINGRE

Fingrene er det siste som trenger tildekking for de fleste. Votter er mye varmere enn hansker, og det finnes klodinger mellom de to variantene der enten pekefinger eller både pekefiner og langefinger ligger i samme rom. Mange windsurfere foretrekker votter som er åpne i håndflaten for økt gripeeffekt på bommen.

Uansett hvor mye du har på hendene vil de bli kald når du seiler på vinteren så i tillegg til påkledlig er her en teknikk som fungerer veldig bra:

 • Kle på deg hansker/vanter (vanter funger best) og dra utpå.
 • Nå er det viktig at du ikke seiler for lenge. Du vil kjenne et lite sjokk når du kjenner hvor kaldt det er i vannet og fingrene blir fort stive og kalde. Nå er det veldig veldig viktig å ikke dra på langtur. Ut og inn, maks circa 5 minutter og så rett på land.
 • Av med hansker og begynn å gnikk hendene mot hverandre for å få blodsirkulasjonen i gang men også luftgitar ala. The Who's Pete Townshead virker godt her for å presse blodet ut i armene raskere. Når blod og varme kommer snikende tilbake får du en periode med smerte som kun S&M personer kommer til synes er godt. Ikke stopp oppvarmingen før fingerer er sikkerlig varme. Stopper du for tidlig vil dette trickset ikke virke.
 • På med hansker og du er klar for en time på vannet uten å fryse mere.

FØTTER

Surfere bruker ofte like tykke sko som drakt – og det trengs. På de kaldeste dagene er det godt med minst 5 mm. Ullsokker fungerer fint oppi skoene.
For å dekke godt til glippen mellom drakt og sko, er det smart å teipe overgangen. De fleste foretrekker drakten over skoene. Kitere og windsurfere gjør ofte det motsatte. Dette avhenger nemlig mest av av hvilken vei vannet glir eller spruter langs bena.

HODE

Hvis ikke drakten er utstyrt med hette, er det et must å bruke dette i tillegg. Det meste av varmen i kroppen går ut av hodet. Gode varianter er ofte neoprenvest og hette i ett.

SIKKERHET

Regel nummer en som er den aller beste, ikke seil alene i mørket med offshore kuling uten noen vet hvor du er. Bare må du er det en del ting du kan gjøre for i minimaliere risken for en ikke planlagt Amerikatur.

 • Får du ingen med deg ut på vannet, se om får en kompis som ikke seiler med som kan sitte i bilen og kjede seg, ta bilder, filme, kjøre live blogging på nettsiden.
 • Grav rundt i en av skuffene og finn fram en brukbar mobiltelefon du ikke lenger, få den på lufta og putt den i en aquapose (aquapac).
 • Er du på åpent hav bør du prøve å unngå å seile i offshore alene
 • Meld fra hvor du drar og ikke seil/ surf lenger enn du vet klærne vil holde deg varm. Bruk utstyr du vet vil tåle forholdene. Sjekk liner, tau, leach, bom, mast etc ekstra grundig før du går ut.

ANNDRE NYTTIGE TIPS

 • Ikke bli stående og ikke somle. Vær rask og effektiv når du rigger og ha alt klart så du ikke blir liggende på kne i snøen og fikle med ting du kunne ha ordnet på hjemme forran peisvarmen. Om du tar pause på land, ikke bli stående stille for da kjøles du umerkelig ned.
 • Ta med varme klær for å ta utenpå drakten under pauser en stor varmekjeldress og en sikkerlig lue.
  Bruk et bit av et liggeunderlag for å skifte på om du må skifte ute. Noen velger å ta på drakt hjemme, ingen skam i å kjøre tur i snasen våtdrakt og mens du rigger tar du en varmekjeldress over drakten for å få temperaturen sikkerlig opp.
 • Fyll en termos med varmt vann til å helle i sko og drakt før du tar dem på deg.
 • Bruk gjerne kuldekrem i ansiktet.

Orginal tekst er av: Christian Nerdrum men modifisert av nordnorges mafian.

Kommentarer

Helt enig i alt som står i artikkelen. Følger man alle dise råd - får man surfe med komfort i +3 grader og med litt mindre komfort i minus 3 grader. Under minus 3 har jeg ikke prøvd å surfe men vil gjerne høre fra den som tørr det.

@evg: Du seiler jo en masse i kaldt vær, har du noen ekstra tips som vi kan legge til på denne artikkelen?

Flytevest er noe jeg ikke ofte bruker men tar jeg den på er det som regel av to grunner. 1. Beskyttelse, jeg har en med noen innstøpte plastplater som gjør det litt vanskeligere å knekke ribben om man kræsjer hardt. 2. Varme, sistnevnte var noe jeg tidlig lærte av @kro, vester bruker vi for å holde varmen, og det gir faktisk overraskene ekstra isolasjon samt at man flyter høyere så man ikke er så mye under vann når man vannstarter i dårlig vær.

Jeg synes alltid at fingrene er det som er vanskeligst å holde varme. Hansker fungerer ikke er min erfaring, vanter med åpne handflater er det eneste som virker litt men åpen eller ikke man mister man ganske mye gripestyrke. Hvilke bruker dere?

Jeg bruker alltid flytevest pga av a) varme, b) mindre vann kommer inn gjennom halsen/armene under vannstart og 3) mobiltelefon. Min ekstra tips for vintersurfing - ta alltid moiltelefon med. Det gir følelse av litt ekstra trygghet. Dessutten, har jeg lummelykt innebygt i mobil. Heldegvis har jeg aldti hatt behov for å ringe til redningssentralen.
Det er kanskje ikke lurt å surfe med fralandsvind på vinteren. Og jeg pleier å planla hva jeg skal gjøre hvis utstyr blir ødelagt - hvor kan jeg prøve å komme på land med hensynn til vindretningen, kystlinja, lysforhåld osv. Igen, heldigvis, har jeg ikke hatt behov for å krype ut av havet i mørken.
Jeg bruker handsker med åpne handflater og fingrene som er åpne der de kommer i kontakt med bommen. Fingrene er entydelig den værste problem i kulden. Men jeg bruker en spesiel metode for å overkomme dette problemet. First seiler jeg til fingrene begynner å miste følsomhet (tar ca 5 minutt i +3C). Da kommer jeg på land eller sitter på brettet for å varme fingrene opp med å puste på dem. Snart tinner fingrene opp og det gjør desverre skikkelig vondt! Men det går over etter 2-3 minutt. Etterpå kan jeg surfe videre i ubegrenset tid uten å fryse i fingrene. Hvofor? Det vet jeg ikke. Men fingrene fryser ikke på nytt hvis man klarer å overkome de første ubehagelige minutter med tinningen. Er det noen som har lignende erfaringer?

I tilleg er jeg litt usikker at jeg skal bruke 69L før mars/april. Litt større brett betyr vessentelig mindre bading og mye mer selftillit for meg i vintertiden.

Det har vært lite vind og bestandig mindre enn -3C i Bodø i noveber. Venter på +3C. Vil noen som liker å surfe på vinteren komme på besøk til meg slik at vi kan bruke en eller annen helg for å seile i Bodø? Jeg har et gjesterum i huset med mange Windsurfing og Boards tidsskrifter under senga...

Tror ikke den fryse/varme/ikke-mere-fryse metoden din er unik. I allefall noe Bjørn Ove lærte meg tilbake da jeg bare var en lite kitebrett. Har heller ingen anelse hvorfor det virke. Kansje noe for verdt å vite?

Gode forhold i Tromsø i dag med 4grader og frisk bris men tror ingen var utpå. Var det bra føre i Bodø da? Flott å ha en åpen invitasjon til alle for å kunne dra sørover på surfferie i Bodø :) Godt tips det der med mobilen, og spesielt når man er helt alene. Hvilken pose har du den og hvor oppbevarer du den når du er på vannet?

Vanntett telefon Samsing B2100 ligger i Aquapack(?) pose som ligger i lummen på flytevesten. Når det gjelder vær, da har vi +1C og ØSØ 5m/s. Ikke akkuratt ekstremvær :).

Ah, du har veste med lomme for smågodt :) Nei hørtes ikke ut som ekstremt vært, skal man ut da må man opp med store seil. Vinterseiling er rimelig dramatisk opp i nord da vi som regel er ute når det er sikkerlig guffent men det er en helt annen og ganske spesiell følelse å cruse rundt på formula på sånne godværsdager når lyset er i ferd med å forsvinne, spesielt om du er heldig med lyssettingen.

Har lagt til en seksjon angående sikkerhet og gjort en del tilllegg til jeg og evg har diskutert. Men har en følelse det må være flere som har erfaringer angående vinterseiling som vi kan legge til? Noen som har bilder f.eks?

Jeg har opprettet en meny for denne artikkelen (se øvert til høyre i på denne siden) sånn at artikkelen forsvinner i nettsidens dyp og vil være en veiviser for alle seilere. 

Har ikke seila så ofte i "kaldt" vær men de få gangene jeg har vært utpå har jeg benyttet meg av et par kjemiske håndvarmere. Det finnes flere typer. Husker ikke hvor jeg bestilte mine men en mindre utgave kan bestilles fra
http://www.naturmagasinet.no/index.php?main_page=product_info&products_i...

Aktiver èn, legg den innenfor drakten, utenpå hjertet, og seil god og varm i ca. 30 min.
Etter første økt, på med varmekjeledress, litt mat og varm drikke...kjemipute nummer to innenfor drakten og start andre økt med den samme gode, varme følelsen.

Anbefales!

Hmm snodig, har ikke tenkt på det. Noen andre prøvd en sånn?

http://www.klikk.no/helse/friluft/article539840.ece
Selv om dette er et bruk- og kast produkt tror jeg det passer bedre til vårt behov.
Holder på varmen i flere timer.

Dette skal prøves!

Interessant ide. Jeg er desverre sterk imot bruk- og kast produkt. Det at jeg må kjøre bensin-dreven bil hver gang jeg skal seile irriterer meg litt. Venter til jeg får råd til å kjøpe stor el-bil som, for eksempel, Tesla Model S: http://www.teslamotors.com/models/gallery.

Uansett, hvis varmeposen hjelper noen å komme på vann i vinteren - blir jeg bare glad.

Har jo mye erfaring fra vinterseiling opp igjennom årene, synes det meste av tips og triks er dekket her som superundertøy/ullundertøy, hette/lue, votter, ikke seile alene osv. Viktig å ha ny og god drakt oppdaget jeg forresten på siste seiltur. Den jeg har er full av huller rundt omkring, så skal det bli seiling i Tromsø i vinter må ny drakt skaffes (men har en bedre plan, se nederst i kommentaren min).

Vi har testet en god del votte/hanskealternativer,  og svaret er vel som med kondomer, det er best uten. Men må en, så er hansker i alle fall helt ut - en blir garantert stiv i underarmer. Og tenk på at hansker får større overflate som kan avkjøle, samtidig som en mister fordelen av at fingrene varmer hverandre i votter. Som flere har kommentert her, vottene bør være åpne inni handa for bedre grep og for å unngå at en får en større gripe-diameter som også garanterer stive underarmer. Har idag etpar DaKine votter med et tynnere stoff inni handa, og de fungerer faktisk utmerket. De siste par årene har jeg derimot stort sett seilt uten votter hele året, litt fordi hendene er blitt mere herdet, og litt fordi den mest ekstrene vinterseilingen er lagt bort.

Men det beste tipset for vinterseiling er det ingen som har kommet med ennå: Reis til sydligere strøk, som feks Gran Canaria, Sør-Afrika, Australia, Hawaii osv :-)

Noen som har noe ekstra å komme med når det er snakk om draktvalg, tykkelse, merker, titaniumbelegg osv?

Enig med @kro at votter av er nesten det beste mange ganger da jeg som regel har seilt utover med votter men returnerer til land med dem trygt stukket inn under vesten. Du blir ekstra straffa for dårlig teknikk når det er kaldt siden du oft bruker mere krefter på å holde på bommen (mere kraft i gjennom armene) enn du bør og blir raskere kald pga. du klorer deg hardt til bommen og blodet når ikke sikkerlig ut til småfingerene.

Jeg har hørt at det hjelper å riste og vifte av og til med hendene for å gjenoprette blodsirkulasjon i armene/fingrene. Jeg glømmer bestandig å prøve dette men det høres ganske riktig ut.

Som jeg la til i oppe i artikkelen så er Pete Townhead sin vindmølle både nyttig og stor morro for både oter og måker og hva annet som ser deg varme opp blåfrosnefinger.

Joda det hjelper å få presset blodet ut i fingrene men det gjør #£"*?% vondt i ett stykke tid. Så blir det digg å seile resten av økta.. Når så kroppen er uta av drakta , beina på bordet og fua i sofaen-så oppdager en at hendene koker resten av kvelden... merkelig fenom i grunnen...

Jeg har seilt med Ion sin Fusion tørrdrakt siden i fjor. Den er laget av 4 og 3mm neopren, sitter helt løst, har mansjetter i hals, på armer og på føtter, har integrert hette og er helt tett. Den føles tung når du tar den på, men nå den er på merker du det ikke og den er bevegelig om komfortabel. Er det 0 til 2 grader og jeg har ull innerst og et mellomlag med fleece genererer drakten så mye varme at jeg kan seile uten hansker. Blr det kaldere tar jeg på hansker.

Jeg seiler mest freestyle på vinteren og med denne drakten er jeg så varm at jeg aldri tenker på at jeg må unngå å falle i vannet. Tidligere var vinterseiling forbundet med at jeg bare gjorde manøvrer jeg viste jeg ville stå på, men nå gir jeg gass og øver på nye ting som om det skulle være midt på sommeren.

Asle

Halla Asle, roter du enda rundt ute på Herdla? Takk for drakttipset, jeg har ikke prøvd en sånn drakt men snoka litt rundt på forskjellige anmeldelser og de fleste virket positive men så ikke ut til noen hadde fått kloa i 2011 modellen. Hvilke sko bruker du om dagen?

Tips: unngå hyperventilasjon


Husk å puste normalt når du gjør gjentatte forsøk på å vannstarte. Det er lett å hyperventilere under ekstreme forhold. Og bading i kuldegrader ser ekstremt ut. Særlig i sterk vind og høye bølger. Hyperventilasjon føles ofte som sterk alkoholintoksikering inklusiv orienteringsproblemer, svakhet g lignende. I kampen mot vind, bølger og kulden ikke fokuser så mye på at du må gjøre alt i ekstrem tempo. Ikke mist kontakt med omgivelsene. Pust normalt, slapp av, unngå panikk for å overleve den en av de fine januardagene på wave-brettet.


 

Godt tips, tror vi bare legger denne inn i artikkelen. Dette er gode tanker å ha bakerst i hode.

Skyver denne ut av glemselen og inn på forsiden. Den begynner å trekke på årene og tipper at det som er av utstyrtips som drakter/hansker kan være litt uttdatert. La oss høre fra de som driver vinterseiling. @Evgueni fra Bodø som kansje er sjef for vinterseiling om dagen.

Veldig viktig dere forstår at en tørrdrakt som blir skadet vil fylles med 10-20 liter iskaldt vann, og muligvis sende dere i sjokk. Er dere et stykke utpå når det hender så har dere et problem.
Liker ikke kulde, men det å ligge uti havgapet med isvannet rett inn på kroppen er min største aversjon mot en tørrdrakt.
Skjer det et lite problem med drakten,så kan det ha dødelig følger.
Det jeg har tenkt på, som jeg ikke har sett blitt nevnt et eneste sted, er muligheten for en tynnere våtdrakt under og en tørrdrakt over. Høres rart ut, men en vil da ha muligheten til å overleve, samt komforten av å ha det tørt og varmt når alt går knirkefritt. Skulle vært interessant å fått en tilbake melding på om dette funket in real life?
mvh

Jeg har ikke personlig prøvd det. Kan hende @Evgueni har eksperimentert med dette i Bodø, men liker ideen. Om man har en tørrdrakt kan man jo prøve med en shorty under som litt ekstra sikkerhet. De flest drar på seg en lag med ull under drakten og det gir imponerende beskyttelse.